Категорија: Новости

Home / Новости
ОД 26% НА 8% НАМАЛЕНА СМРТНОСТА НА ПРЕДВРЕМЕ РОДЕНИТЕ БЕБИЊА
Напис

ОД 26% НА 8% НАМАЛЕНА СМРТНОСТА НА ПРЕДВРЕМЕ РОДЕНИТЕ БЕБИЊА

Една од главните заложби на Министерството за здравство во изминатите години беше унапредување на условите, вложување во модерна опрема и обуки на Клиниката за гинекологија и акушерство. Со задоволство може да констатираме дека оваа заложба ја претворивме во ефикасна стратегија која за само пет години даде фантастични резултати, ги унапреди условите за родилките и обезбеди...

ВКУПНО АПЛИЦИРАНИ 1.736.243 ДОЗИ ВАКЦИНИ, РЕВАКЦИНИРАНИ 48% ОД ПОЛНОЛЕТНИТЕ ГРАЃАНИ ВО ДРЖАВАТА
Напис

ВКУПНО АПЛИЦИРАНИ 1.736.243 ДОЗИ ВАКЦИНИ, РЕВАКЦИНИРАНИ 48% ОД ПОЛНОЛЕТНИТЕ ГРАЃАНИ ВО ДРЖАВАТА

Заклучно со 14 декември, вкупно се вакцинирани 838.987 граѓани, ревакцинирани се 810.990, а трета доза примиле 86.266 граѓани. Вкупно се аплицирани 1.736.243 дози вакцини.Опфатот со вакцинација со две дози на полнолетната популација е 48%, а 57% од граѓаните над 40 годишна возраст се ревакцинирани. 22% од вакцинираните граѓани постари од 60 години примиле трета доза...

67% ОД НОВИТЕ СЛУЧАИ И 85% ОД ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ СО КОВИД 19 СЕ НЕВАКЦИНИРАНИ
Напис

67% ОД НОВИТЕ СЛУЧАИ И 85% ОД ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ СО КОВИД 19 СЕ НЕВАКЦИНИРАНИ

Министерството за здравство ја објавува анализата на вакцинирани, од позитивни случаи со Ковид 19, во период од 6 август заклучно со 23 декември. За вакцинирани се сметаат лицата кои се вакцинирани со две дози и поминале најмалку 14 дена од примање на втора доза вакцина.Во период од 06.08 до 23.12.2021 на територија на државата 66.857...